10 juni – Svante, Boris – Uppknäppt Tonsäker Revydrottning

almanacka061010 juni
Dagens namnsdagsbarn är Svante, som rimmar på vante, vilken kan vara bra att ha på sig när man ska krama en snöboll, som sen ska kastas på ett noga utvalt mål. Gemål kallas ofta den man gifter sig med om personen ifråga är kunglig, typ Prinsessan Madeleine (31 idag), som ibland tituleras med sitt smeknamn Madde. Tessan är smeknamnet på Therése Möller (27 idag), mer känd som Cherry Tess, Rockabillydrottning från Blekinge. Blekt framträdande gjorde definitivt INTE Laleh (31 idag) i TV-programmet “Så mycket bättre”. Och är man bättre än bättre, så är man bäst, och då kommer man först i mål. Skrovmål är en måltid som fyller upp magen till den milda grad att det känns som om den ska spricka, och man känner sig ganska fet. “Fat Mammy Brown” var ett av Brita Borgs (87 idag) paradnummer. Parad betyder “ett tåg av människor i något festligt sammanhang”, och sammanhang innebär ju att något hänger samman väldigt tätt. “Close to You” var en hit med Maxi Priest (52 idag). Maxisingeln hade en storlek av 12 tum, vilket var 5 tum större än den vanliga 7”-singeln. Singel kan ligga på en gång, En gång är ingen gång, två gånger är en Gong-gong, som INTE låter Boom Boom. “Johnny got a Boom Boom” sjöngs av Imelda May (39 idag) härstammar från Dublin, precis som U2, som levererat en och annan monsterhit. Och läskiga monster spelades förr i tiden på film ofta av Boris Karloff, och han har, skrämmande nog, namnsdag idag!

Ett stort Grattis till dagens Jubilarer: Svante, Madeleine, Therese, Laleh, Brita, Maxi, Imelda och Boris.
Och låten då? Den framförs av en av dagens Jubilarer.

Uppknäppt Tonsäker Revydrottning

1952 startade Povel Ramel produktionsbolaget, skivbolaget och filmbolaget ”AB Knäppupp”, som bl.a ledde fram till Revyerna ”Knäppupp I – Akta huvet” (1952-53), ”Knäppupp II – Denna sida upp” (1954-55) och ”Knäppupp III – Tillstymmelser” (1956-57). Och det var från den sistnämnde som dagens låt ”Fat Mammy Brown” hämtades. Den skrevs av Povel Ramel, gavs ut på singel 1957, och blev ett av Brita Borgs största paradnummer.

Brita Borg hade ett långt framgångsrikt samarbete med Povel Ramel mellan 1947 och 1962, efter att hon slagit igenom med revygruppen ”Vårat Gäng” (1943) och sångkvartetten ”Flickery Flies” (1945).

brita_povel1962 nådde hon sin höjdpunkt som revyartist med numret ”Die Borg”, där Ramel lät henne parodiera svenska sångare som gjorde karriär på tyska.
Povel Ramel lär ha sagt att ”inte en stavelse går förlorad i hennes utmärkta frasering”.

Och det var just under 1950- och 60-talen som Brita Borg blev Sveriges Revy- & Schlagerdrottning, med sin starka mörka röst.

Förutom ”Fat Mammy Brown” minns vi henne från klassiker som ”Banne mej” (1958), från Povel Ramels musikal ”Funny Boy”, ”Augustin”, Sveriges melodifestivalbidrag 1959, som slutade på en niondeplats i finalen, duetten ”Oj då, kära nån” (1960) med Hasse Alfredson (som Peter Sellers och Sophia Loren gjorde i original), och ”Ljuva sextiotal” (1969), skriven åt henne av Stikkan Anderson och Björn & Benny.

Brita kunde, under sin karriär, även ses i ett antal filmer på vita duken, som t.ex ”Swing it Magistern!” (1940), filmen som blev Alice Babs stora genombrott, och den Amerikansk-Svenska kalkonfilmen ”Rymdinvasion i Lappland” (1959), med monster, utomjordingar och invaderade lappkåtor. Kanske fick hon just den sistnämnda rollen för att hon två år tidigare spelat in låten ”Frankenstein Rock”.

2010 avled Brita Borg efter en tids sjukdom.

Idag lyfter vi på hatten, hurrar för, och hedrar, en av Sveriges största och coolaste schlager- & revyartister, som just idag skulle ha fyllt 87 år.
Grattis på födelsedagen Brita Kerstin Gunvor Borg!!!