12 juni – Eskil –Ball Murare blev Vild Presley

almanacka12 juni
Idag har Eskil namnsdag, ett nordiskt namn, som bl.a. betyder Hjälm, något alla studenter kan känna att de har, dagen efter att studenten (eller studentskan) har tagits. Ett taget efternamn har Reg Presley (72 idag) i The Troggs, som egentligen heter Reginald Ball. ”Rubber Ball” sjöng en av alla dessa jäkla Bobbies: han med efternamnet Vee. V var en serie som handlade om ödlor som landade på jorden med hjälp av någon slags flygande farkost, dock inte helikopter. Hellacopters är ett band som Dregen (40 idag) har spelat gura i. Guran är Fantomens lille tjocke bandarkompis, med en mössa, som ser ut som en lampskärm. En lampa brukar tändas på himlen, när Läderlappen är på språng, tillsammans med sin kompis Robin. Robyn (34 idag) fick en hit med en engelsk variant av ”Skvallerbytta bing bång”. Skvallra heter sladdra på Skånska, och från Skåne kommer Danne Stråhed (57 idag), som bildade bandet Änglabarn alldeles precis i början av 80-talet, ungefär samtidigt som låten ”Tired of toein’ the line” trallades fram av Rocky Burnette (60 idag). Rocky Balboa slog hårt, och då hade det kanske varit bra med hjälm, som ju är betydelsen av dagens namnsdagsbarn Eskil.

Ett stort Grattis till dagens Jubilarer: Eskil, Reg, Dregen, Robyn, Danne och Rocky.
Och låten då? Den framförs av en av dagens Jubilarer och hans orkesterkollegor.

Ball Murare blev Vild Presley

Det var Chip Taylor som skrev låten “Wild Thing”, ursprungligen åt New York Citybandet The Wild Ones 1965, men det var när det Brittiska bandet The Troggs spelade in låten året därpå, som det hände grejer. Låten rusade upp till Englandslistans andraplats, och nådde förstaplatsen på Amerikanska Billboardlistan. Musikvideon till ”Wild Thing” är inspelad i Stockholm, på Odenplans tunnelbanestation.

1965 hade muraren Reginald Ball och några kompisar från Andover, Hampshire, vunnit en Battle of The Bandstävling i Oxford, under namnet The Troglodytes. Man skickade en demotape till The Kinks manager och producent Larry Page, som tog hand om dem, och som kortade ner deras bandnamn till The Troggs.

The TroggsEfter en floppande förstasingel ”Lost Girl”, bad Larry Page New Musical Expressjounalisten Keith Altham om hjälp att komma på ett bättre artistnamn till sångaren i bandet, Reginald Ball. Altham föreslog att byta ut Ball mot det något mer välkända namnet Presley. Och i nästa artikel i New Musical Express hade Balls namn ändrats till Presley. Problemet var bara att man glömt att berätta för Reginald Ball om namnändringen. Ball blev rasande, och skällde ut Page, eftersom han trodde att han hade blivit ersatt.

Troggs följde upp succén med ”Wild Thing” med den Reg Presleyskrivna låten ”With a girl like You”, som blev bandets enda Englandsetta.

Bandets sista stora hit kom 1967: ”Love is all around”, en låt som fick ett uppsving igen 1994, när Skotska gruppen Wet Wet Wet sjöng den i filmen ”Fyra bröllop och en begravning”.

Troggs splittrades 1969, men efter att alla ingående medlemmar släppt soloplattor, återförenades bandet igen på 70-talet, men lyckades aldrig nå lika stora framgångar, som under sina storhetsår 1966-1967.

Bandets originaltrummis Ronnie Bond avled 1992, och tio år senare: 2012 avled bandets sångare Reg Presley i lungcancer.

Bandet blev en stor inspirationskälla för garagerocken och punken.

Idag lyfter vi på hatten, hurrar, och hedrar sångaren och låtskrivaren, med ett efternamn värt en kung, som just idag skulle fyllt 72 år.
Grattis på födelsedagen Reginald Maurice ”Reg Presley” Ball!!!

Kommentarer inaktiverade.