14 juni – Håkan, Hakon – Androgyn, Skandalös Kulturklubbssångare

almanacka061414 juni
Idag har Håkan namnsdag. Håkan Bråkan är Sunes lillebror. Lillebror blev terroriserad av Karlsson på taket, som for fram som ett ånglok, som INTE är släkt med Kristian Luuk (47 idag), som tillsammans med Carina Berg har en pojke. Boy George (52 idag) var en kille, trots att han såg ut som tjej, vilket för många blev en chockerande nyhet, sådana som behandlas av nyhetsbyråer, typ Reuters. Suzanne Reuter (61 idag) är INTE gift med brevbäraren Gustav Svensson. Gift är däremot Kronprins Haakon av Norge, och som lök på laxen har han dessutom namnsdag idag.

Ett stort Grattis till dagens Jubilarer: Håkan, Kristian, Boy, Suzanne och Hakon.
Och låten då? Den framförs av en av dagens Jubilarer, tillsammans med hans orkesterkollegor.

Androgyn, Skandalös Kulturklubbssångare

Efter att ha floppat med två singlar, släppte det Brittiska New Wave/soul/reggaebandet Culture Club den 1 september 1982 singeln ”Do You really want to hurt me”. Tre veckor senare, den 22 september blev de tillfrågade om de, snabbt som ögat, kunde medverka i det oerhört populära TV-programmet ”Top of the Pops”den 23 september, dvs dagen efter! Shakin’ Stevens hade nämligen hoppat av programmet i sista minuten.

Culture+Club
Det framträdandet rörde runt i grytan riktigt ordentligt. Boy Georges androgyna utseende fick tidningarna att rasa, och skriva saker som ”Vad är det där för en sak? Är det en tjej eller kille?”
Men reaktionerna från publiken var den raka motsatsen. De älskade låten, som rusade rakt upp i toppen på all världens topplistor.

Enligt Boy George handlade låten både om bandets trummis Jon Moss (som tidigare spelat med The Damned och Adam & The Ants), Boy Georges pojkvän vid den tidpunkten, och om alla andra pojkar som han dejtade då.

Succén var ett faktum, och Culture Club radade upp hits som ”Time (The Clock of my heart)”, ”Church of the Poison Mind” och ”Karma Chameleon”.

Dock floppade bandets tredje och fjärde platta, samtidigt som Boy George hamnat allt djupare i drogträsket, något som nästan tog livet av honom, och som till slut, 1986, fick Culture Club att splittras.

tabooBoy George hämtade sig från sitt drogberoende och fick en hyfsad solokarriär, med singlar som ”Everything I own” (1987) och ”The Crying game” (1992).

Under 2000-talet har Boy George varvat domstolsvistelser med självbiografier och depressioner.

Han fick 2004 flera nomineringar (Best original score, Outstanding Lyrics och Outstanding Music) för Broadwayuppsättningen av musikalen, som handlade om hans eget liv: ”Taboo”.

Idag lyfter vi på hatten och hurrar för killen som, med sitt något annorlunda utseende, för drygt 30 år sedan, ordnade till både skandalrubriker och stora listframgångar.
Grattis på 52-årsdagen George Alan ”Boy George” O’Dowd!!!