6 juni – Gustav, Gösta – Ytländsk Ståuppande Djungelbjörnsröst

almanacka06066 juni
Idag har Gustav Vasa namnsdag, kungen som inspirerat folk till att åka skidor jättelångt, bara för att få smaka på några muggar blåbärssoppa. Blåbär var ju favoritmat för Mors Lille Olles björnkompis. En annan björn är Björn Borg (57 idag), som INTE är släkt med björnen Baloo, vars sångröst gjordes av Roffe Bengtson (82 idag), fast Baloos pratröst gjordes av Beppe Wolgers, som gjort en och annan rolighet tillsammans med Lars Ekborg (87 idag), som är pappa till bl.a. Anders Ekborg som spelat Karl-Oskar, som utvandrade till Amerikat, från Sverige, som just idag har nationaldag, en dag som INTE innebär att vi beger oss ut på gator och torg och tjoar och tjimmar och firar, som t.ex. ibland görs av framgångsrika deltagare i Idol, som t.ex. Moa Lignell (19 idag), som kanske gjorde en och annan förälder upprörd med sitt dreadlocksfyllda hår. “Morrhår och ärtor” är en skojig film med bl.a. Gösta Ekman, som har namnsdag idag.

Ett stort Grattis till dagens Jubilarer: Gustav, Björn, Rolf, Lars, Moa och Gösta.
Och låten då? Den dubbas fram av en av dagens Jubilarer.

Ytländsk Ståuppande Djungelbjörnsröst

Vi hör honom varje julafton, i rollen som den sjungande djungelbjörnen Baloo, som tar livet med en klackspark: Rolf ”Roffe” Bengtson. Skådespelaren, sångaren och komikern, som dog alldeles för tidigt, 45 år gammal, i en stroke, 1976.

Förutom att lägga sin röst på Baloo i DisneysDjungelboken” (1967) och Allan i Dalen i ”Robin Hood” (1973), kunde vi bl.a höra hans röst i barnprogrammet ”Fablernas Värld”.

Han var 14 år när han 1945 filmdebuterade i Elof AhrlesSextetten Karlsson”. Efter det har vi bl.a kunnat se Roffe i filmer som ”Tre dar i buren” (1963), där Thore Skogman och Anita Lindblom hade huvudrollerna, och ”Åsa-Nisse i Popform” (1964), där Suzie (”Johnny Loves me”) sjöng ”My Cup of Tea”, och ”Pang i Bygget” (1965), där Thore Skogman och Lill-Babs rev av hiten ”Pop opp i Topp”.

Som 18-åring agerade Roffe programledare vid Nalen 1949-51, och det var genom sitt medverkande, under 1960-70 talen, i ”Hälsingborgsrevyn”, ”Knäppupprevyn”, ”Casinorevyn”, och ”Kar de Mummarevyn”, som han utvecklades som komiker och monologartist.

rb2
Bengtson
blev en av pionjärerna inom ståuppkomiken i Sverige, med omfattande krogshow- och folkparksturneer.

Flera av hans monologer, som ”Elisabeth”, ”Dagen efter kvällen innan” och ”Ytlänningen”, tillhör numera de svenska humorklassikerna.

Det var genom TV som Roffe Bengtson blev känd för den stora allmänheten, med sin svarta humor, som ofta kretsade kring Svenskars fördomar och misstänksamhet mot främmande personer och företeelser.

Vi kunde se honom i program som ”Partaj”, ”Pratmakarna”, och hans egen TV-show ”Bengtsons vansinniga värld”.

Strax före sin bortgång hoppade han av sitt engagemang på Folkan för att bli frilans, med planer på att starta en artistskola.

I dag lyfter vi på hatten och hedrar en av de stora föregångarna till dagens ståuppkomiker, som just idag skulle ha fyllt 82 år.
Grattis på födelsedagen Rolf Oskar Lorentz ”Roffe” Bengtson!!!