9 juni – Börje, Birger – Obskyr Piratkapten & Häckklippande Chokladkille

almanacka06099 juni
Idag börjar vi med Börje, för han heter ju det, och har dessutom namnsdag. Börje Salming är Norrlänning, precis som Kevin Borg (27 idag), trots att han kommer från Malta. Ris à la Malta äter man på Julen. Hjulen sitter på bilen, ett färdmedel som tog Michael J Fox (52 idag) tillbaka till Framtiden, en rulle med 50-talsanknytning, precis som Johnny Depp (50 idag)-filmen ”Cry-baby”. ”Lonely Teardrops” grät Jackie Wilson (79 idag), en Amerikansk soulstjärna. ”Vem tänder stjärnorna” frågade Eva Dahlgren (53 idag), vars vän och namne, med efternamnet Attling, sjöng ”Två av oss”. Och två stycken var ju Tommy och Annika/Maria Persson (54 idag), som ibland, tillsammans med Pippi, fick bannor av Prussiluskan, som var en konstig tant. Fast inte lika konstig som Stefan&Kristeridioten Birger, som dessutom har namnsdag idag.

Ett stort Grattis till dagens Jubilarer: Börje, Kevin, Michael, Johnny, Jackie, Eva, Maria och Birger.
Och låten då? Den framförs NÄSTAN av en av dagens Jubilarer.

Obskyr Piratkapten & Häckklippande Chokladkille

Nej, Johnny Depp sjöng inte på riktigt i John Waters kultförklarade musikalfilm “Cry Baby”, även om han kan sjunga. Nej, sångrösten till karaktären Wade ”Cry-Baby” Walker dubbades av Amerikanska Rockabillymusikern och skådespelaren James Intveld. Filmen, som både var en karikatyr på tonårsromantiska 50-talsfilmer, som t.ex ”Grease”, och även en något skruvad hyllning till raggarkulturen, innehöll även andra kända ”skådisar”, som Iggy Pop, Traci Lords och Ricki Lake.

Depp är ju känd för att just spela lite udda figurer. Paradrollen är ju rollen som den obskyra piratkaptenen Jack Sparrow i Disneys filmsvit ”Pirates of the Carribean”, som innan den haft premiär spåddes bli en flopp.
Men där fick alla domedagsprofeter käka upp sina pirathattar, för filmserien blev en kassasuccé, och första filmen i serien nominerades dessutom till fem Oscars, varav en av dessa Oscars var för Bästa manliga skådespelare (Johnny Depp).

sccisorhands
Annars har Depp haft ett långt och framgångsrikt samarbete med den minst lika obskyre filmproducenten Tim Burton, i filmer som ”Edward Scissorhands” (1990), där Depp spelade den mänskliga häckklipparen Edward, i ”Ed Wood” (1994), där Depp blev Golden Globenominerad för rollen som filmhistoriens sämsta regissör.
Charlie-and-the-Chocolate-Factory
Han spelade Willy Wonka i den egendomliga filmen ”Kalle och Chokladfabriken” (2005), och i den blodiga musikalfilmen ”Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street” (2007), blev Depp Oscarsnominerad för rollen som den halshuggande barberaren Benjamin Barker/Sweeney Todd, och vann en Golden Globe för samma roll.
mad-hatter

I ”Alice i Underlandet” (2010), blev Depp återigen Golden Globenominerad, denna gång för sin roll som den skruvade Hattmakaren.

Förutom sina musikaliska insatser i filmen ”Sweeney Todd”, har Depp spelat gitarr, dels i filmen ”Chocolat”, men även med bl.a Oasis, Shane McGowan och med Marilyn Manson.

 

Fast just idag har han skådespelat sig till en stor födelsedagstårta.
Grattis på 50-årsdagen Johnny Depp!!!