Född långt ut – En fantastisk releasekonsert med Anna Hertzman

1996 fick jag en sjuhelsikes ståpäls när jag hörde Helen Sjöholm i musikalen ”Kristina från Duvemåla” göra upp med Gud i låten ”Du måste finnas”. Och ta mig tusan om inte samma jäkla ståpäls ploppar upp när Anna Hertzman denna lördagskväll inleder sin releasekonsert av nya plattan ”Född långt ut” med sin egen uppgörelse med Gud i låten ”Sång till Gud”.

Palladium är platsen för releasen av Anna Hertzmans andra fullängdare. Samma ställe som en viss Carola vann Melodifestivalen i 1983 med Främling. Carola var indirekt på tapeten denna kväll också, när Anna avpresenterade sin uppvärmare/förband Dennis Camitz, som i TV-programmet ”The Voice Sverige” ingick just i Carolas lag. Men jösses vilken kille. Ensam kille med elgitarr och guldstrupe, som för tankarna både till gruppen Pain of Salvation som charmade oss med låten Road Salt i Melodifestivalen 2010, men även till Jeff Buckley och låten ”Hallelujah”. Jösses vad bra han var! Håll utkik efter hans EP i Juli.

Anna Hertzman bjuder som vanligt både på sig själv och på mycket känslor denna releasekväll. Att hon är nervös döljer hon inte, och nervös ska man ju som bekant vara, det brukar bli bäst då. Fast egentligen behöver hon ju inte vara nervös, publiken älskar henne.
Och det är svårt att göra annat.
Som vanligt pratar Anna om sin kropp på sitt eget ironiska och kaxiga sätt. ”Det är jag och Adele, vi behöver inte banta, för att kunna sjunga”.
Men mycket av mellansnacket handlar också om känslor, om vänner, bekanta, kontakter på Facebook och Twitter, som haft det svårt på olika sätt, och som lett fram till låtars tillkomst. ”Om jag förlorar dig” är just en sån låt som fick majoriteten i publiken att bli lite glansiga i ögonen.

Anna sjunger inte bara bra denna kväll. Hon sjunger riktigt jäkla ruggigt bra. Faktum är att hon nog aldrig sjungit så bra som hon sjöng ikväll. Jösses! Att sen Palladium ger en bra akustik gjorde ju inte saken sämre.

Låtarna från nya plattan sitter som en smäck. Några är redan ”klassiker”: Din röv, Alla män och Palla, men även titelspåret ”Född långt ut” lär sälla sig till klassikerna. Grymt bra.

Anna Hertzman slängs ofta in i facket Singer/Songwriter, men hon är så mycket mer än det. Anna Hertzman är … Anna Hertzman. Just det! Hon är sig själv, på sitt eget lilla vis. Och det är därför publiken älskar henne. Inte bara för att hon sjunger på Skånska. Det finns det fler som gör. Anna gör det på sitt sätt. Hur galet det än kan se ut på pappret.
Och det är nog bara Anna Hertzman som skulle komma på tanken att bjuda in en teckentolk som live på scenen tolkar ”Jorden är rund” från förra plattan ”Va fan”.
Hur coolt som helst, och publiken älskar det.

Anna avslutar kvällen med låten som för all tid och evighet kommer att förfölja henne, den låt som för den stora publiken satte henne på den musikaliska kartan: ”Finns det nån annan nu”. Och visst finns det en ANNAn nu.

Tack Anna för en fantastisk releasekonsert, och en grymt bra ny platta! 🙂

Kommentarer inaktiverade.